De-voor-en-nadelen-van-het-runnen-van-je-eigen-sieradenbedrijf-Bonus-2-grote-vooroordelen-doorprikt Keelin Design

De voor- en nadelen van het runnen van je eigen sieradenbedrijf (+ Bonus: 2 grote vooroordelen doorprikt)

Het runnen van je eigen sieradenbedrijf kan een opwindende en lonende ervaring zijn. Van het beslissen welk type sieraden te maken tot het vinden van de juiste leveranciers tot het werken met klanten, er zijn zoveel factoren waarmee rekening moet worden gehouden.

Deze gids verkent de voor- en nadelen en tips om van jouw onderneming een succes te maken.

 

Voordelen van het runnen van je eigen sieradenbedrijf

Een van de grootste voordelen van het runnen van je eigen sieradenbedrijf is dat je volledige controle hebt over het ontwerp, de productie en de marketing van jouw juwelen. Hierdoor kan je unieke stukken maken waar jouw klanten net zo verliefd op zijn als jij, en jouw merk in de markt zetten zoals jij dat wilt.

Je hoeft ook geen rekening te houden met vervelende tussenpersonenkosten maar kan jouw handgemaakte sieraden prijzen naar waarde om zo rechtstreeks te verkopen aan jouw ideale klanten.

Bovendien kan je, door het hele proces van productie tot klantenservice zelf te beheren, relaties met klanten opbouwen waardoor ze terug blijven komen voor meer.

 

Nadelen van het runnen van je eigen sieradenbedrijf

Dat gezegd hebbende, zijn er uiteraard ook enkele nadelen verbonden aan het runnen van je eigen sieradenbedrijf.

Jouw kosten kunnen hoog oplopen, afhankelijk van de materialen die je gebruikt en rekening houdend met extra kosten zoals marketing, abonnementskosten (bv van jouw webshop platform), fotografie, boekhouding, verpakkingsmaterialen,... en uiteraard arbeidskosten.

Bovendien kan het een uitdaging zijn om op de hoogte te blijven van trends in de branche en nieuwe klanten te vinden als je niet over de juiste bronnen en connecties beschikt.

Ten slotte, aangezien het beheersen van het hele proces van productie tot klantenservice alleen op jouw schouders valt, is het belangrijk dat je georganiseerd blijft, anders loop je het risico achterop te raken met bestellingen.

 

Tips voor voorraadbeheer van een sieradenbedrijf

Inventaris bijhouden is iets waar niemand persé vrolijk van wordt, denk ik. Maar het is wel heel belangrijk om een goed voorraadbeheersysteem te hebben als je jouw sieradenbedrijf efficiënt wilt runnen.

Dit houdt in dat je ervoor zorgt dat je jouw bestellingen bijhoudt die binnenkomen maar ook de benodigdheden die je bij de hand hebt, bewaakt en deze, indien nodig, tijdig bijbestelt.

Investeren in de juiste software kan ervoor zorgen dat deze processen efficiënt verlopen, opgeslagen gegevens veilig zijn en uitgevoerde bestellingen op tijd worden behandeld.

 

Financiële overwegingen bij het opstarten van jouw eigen sieradenbedrijf

Een van de belangrijkste overwegingen bij het starten van een sieradenbedrijf is het financiele aspect. Naast opstartkosten heb je doorlopende uitgaven zoals (het fabriceren van) sieradenonderdelen, voorraadopslag en -onderhoud, abonnementskosten, huur, belastingen,... en eventuele personeelskosten waarmee rekening moet worden gehouden.

Mijn gouden tip: Zorg ervoor dat je onderzoek doet en een gedetailleerd financieel plan ontwikkelt, zowel voordat je aan jouw ondernemersreis begint als eens je verder groeit. Zo kom je nooit voor ongewenste verrassingen te staan.

 

Marketingstrategieën voor een groeiend sieradenbedrijf

Zonder klanten geen bedrijf! Het creëren van een aantrekkelijke online aanwezigheid is essentieel om nieuwe klanten aan te trekken en opgemerkt te worden.

Maak inhoud zoals video's, blogposts en foto's van jouw sieraden, deel ze op sociale mediaplatformen en gebruik advertenties, influencer-partnerschappen of andere samenwerkingen om jouw zichtbaarheid te vergroten.

Maar niet enkel nieuwe klanten bereiken is belangrijk. Vergeet ook zeker jouw huidige tribe niet extra in de watten te leggen! Zij zijn namelijk van essentieel belang om jouw zaak te laten groeien.

Wil je hoofdzakelijk inzetten op lokale klanten? Dan kunnen de traditionele advertentiemethoden zoals krantenadvertenties en flyers ook zeker een goede keuze zijn.

 De voor- en nadelen van het runnen van je eigenCREDITS: KEELIN DESIGN

 

Onpopulaire mening

In mijn 8,5 jaar als ondernemer heb ik heel veel geleerd, met vallen en opstaan. Want dat is het ondernemerschap wel: Een rollercoaster!

Het is een mooie reis met tal van geluksmomenten en vreugdedansjes, maar het is zeker niet alleen maar rozengeur en maneschijn, laten we daar alvast eerlijk in zijn.

Te weinig ondernemers delen, naar mijn mening, the real and raw van hun leven als ondernemer. Instagram staat vol highlights van alle zalige geluksmomenten, tientallen bestellingen die iedere dag de deur uitgaan, de meest succesvolle lanceringen van een nieuwe collectie,... Maar we weten allemaal dat dit slechts 1 kant van het hele verhaal is en ook zeker geen dagelijkse realiteit.

Daarom wil ik graag, als afsluiter van dit artikel, 2 grote vooroordelen doorprikken die, helaas, heel wat ondernemers te horen krijgen:

 

"Ah, je hebt een webshop, dat is wel gemakkelijk natuurlijk."

Nee, het is hard werken. Er hangt niet alleen een financieel kostenplaatje aan vast dat iedere maand gedekt moet worden, het vergt ook heel wat toewijding en tijd: Onderzoek, marketing, logistiek, customer service, boekhouding, productfoto's maken, teksten schrijven,... Gemakkelijk? Nee, zeker niet. Een fantastische manier om jouw merk neer te zetten en klanten te bereiken die net zo enthousiast zijn over jouw producten dan jij zelf? Hell yes!

 

"Goh ja, het is toch maar een bijberoep..."

Maar een bijberoep... Dat blijft toch een moeilijke om te horen. Ik heb inderdaad het geluk dat ik, in zware financiele tijden als deze, mijn rekeningen en boterhammetjes niet moet zien te betalen met de opbrengsten van mijn sieradenverkoop. Maar ook als bijberoeper heb je vaste kosten die gedekt moeten worden, iedere maand opnieuw.

Geen verkoop = verlies. Blijvend verlies = het moeten opgeven van jouw droom.

Niemand start in bijberoep met het idee van niets te moeten verkopen. We willen allemaal onze passie met de wereld delen, onze droom waarmaken, iedere dag opnieuw doen wat we zo ontzettend graag doen.

Maar een bijberoep betekend dat we veel minder tijd hebben om onze zaak uit te bouwen en ons merk neer te zetten. Er is veel minder tijd om ons bezig te houden met ontwerpen, fotografie, de webshop, social media, marketing, onderzoek doen,... Wat zeer vaak tot frustraties leidt als ondernemer.

Wij, als small business owners, hebben niet maar een bijberoep, wij hebben geen bedrijfje. Wij nemen onszelf en onze zaak echt wel serieus. We're on a mission. We hebben dromen, verlangens en een doel voor ogen. We werken kei hard maar genieten ook ontzettend hard van ieder moment. Voor ons telt iedere klant, iedere bestelling groot of klein. Het feit dat anderen in ons geloven is het meest fantastische gevoel ooit.

 

Dus, in naam van alle bijberoepers, makers, small business owners, creatieve ondernemers, solopreneurs,... DANKJEWEL voor de steun, de liefde, het vertrouwen,... YOU ROCK MY (OUR) WORLD!!

 


!! UPDATE !!

If you've ever dreamed of turning your passion for jewelry into a profitable venture, there's no better time than now to start your own jewelry business.

=> A Comprehensive Guide to Starting Your Own Jewelry Business (English) – Keelin Design

In this e-book, we'll explore the compelling reasons why starting a jewelry business can be a rewarding and fulfilling endeavor.

• 90 pages full of tips and inspiration
• 6 worksheet bonusses: To do list, Daily Planner, Weekly Planner, Budget Planner, Goal Worksheet, Gratitude Reflection
• Directly in your mailbox
• Receive life-long updates (completely free!)


Terug naar blog

1 reactie

Hi I wanted help to start my own jewellery Bussiness

Krystle

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.